Platsbyggda kök är en typ av kök som ofta hyllas. Den stora fördelen med dessa sägs vara det faktum att de låter kunden på ett detaljerat sätt bestämma och påverka hur köket ska fungera och se ut. Detta är förstås något som är önskvärt och som folk därför gärna vill ha. Den enda nackdelen med platsbyggda kök kan egentligen sägas vara kostnaden. Platsbyggda kök kostar nämligen ofta betydligt mer än vanliga, färdiga kök.

Funderar du på att specialbygga ditt kök får du räkna med en kostnad som börjar på 80 000 kronor och uppåt. Ju större ditt kök är och ju mer exklusiva material du vill ha, desto dyrare blir det. Superexklusiva kök kan kosta upp till 300 000 kronor. Detta kan jämföras med enkla, mindre IKEA-kök som kostar från 40 000 kronor och uppåt. Är då den extra kostnaden värt det? Svaret på den frågan kan ingen annan än du avgöra, men det du bör ha i åtanke är alla de stora valmöjligheterna som ett platsbyggt kök erbjuder. Du kan anpassa arbetsytor och förvaringsutrymmen helt efter dina egna behov och behöver inte kompromissa med sämre lösningar av utrymmesskäl. Dessutom får du fullständig kontroll över material och design, vilket gör det möjligt att förverkliga ditt drömkök.

Du bör också tänka på att ett kök är en investering som du kommer ha nytta av i många år. I somliga fall kan faktiskt en köksrenovering vara tillräckligt för en hel livstid. Med tanke på hur mycket tid vi investerar i våra kök betyder det att det kan vara värt att lägga lite extra för att få just det köket du vill ha.

Som alltid när det gäller större investeringar så gäller det att vara påläst. Väg därför minussidorna och plussidorna mot varandra innan du bestämmer dig för vilket kök som passar för just det du söker.