Att köpa lägenhet är sällan billigt, särskilt inte om du vill bo närmare storstäderna. Därför måste de flesta ansöka om ett bolån för att ha råd. För att kunna ansöka om ett bolån måste du först och främst kunna betala en viss procent av bostaden på egen hand, den så kallade kontantinsatsen. Den ligger på minst 15 procent av priset på bostaden, vilket kan bli en hel del om du väljer att köpa en dyrare lägenhet. Utöver detta måste du dessutom ha en stabil inkomst för att kunna ansöka om bolån. Nedan ska vi titta närmare på hur det går till att låna till lägenhet.

Innan du lånar till lägenhet

Det finns en del saker som kan vara bra att tänka på innan du väljer att låna till lägenhet. Först och främst bör du se över var du vill bo samt hur priserna ser ut i olika områden. Många väljer att köpa en mindre lägenhet i ett billigare område till att börja med. Sedan säljer de lägenheten, gör en vinst och köper ett lite dyrare boende. Du bör även se till att du har råd med kontantinsatsen, som ligger på minst 15 procent av bostadens värde. Räkna på hur mycket du kommer att behöva spara innan du kan låna till den lägenhet du vill ha.

Jämför bolån

Alla bolån är inte desamma, utan räntan kan skilja sig en hel del beroende på vilken bank du vänder dig till. Därför bör du, när det är dags att ansöka om ett bolån, jämföra olika lån och bolåneräntor och ställa bankerna mot varandra. En bolånekund är viktig för banken och ofta kan de gå med på att förhandla om din ränta om du bara ber om det. Att låna till lägenhet innebär en hel del förberedelser, men det är inte så svårt som många tror. Glöm inte att du alltid kan vända dig till banken om du behöver hjälp eller har frågor.